Pilatesmetoden

Pilates er fysisk træning af hele kroppen, som har fået navn efter sin ophavsmand Joseph Hubertus Pilates - han kaldtes bare for "Joe". Joe er født i Tyskland i 1880. Han var meget syg som barn, og som led i at kurere sig selv, eksperimenterede han med forskellige måder at styrke krop og sind. Han var meget betaget af både kampsport, gymnastik, yoga og meditation.

Under 1. verdenskrig var Joe i en engelsk interneringslejr, hvor han stod i spidsen for et træningsprogram for en gruppe indsatte. Det viste sig, at de som fulgte hans program, gik udenom influenzaepidemien. Hans arbejde i lejren førte også til hans første træningsredskab, den såkaldte Cadillac. Det blev for hårdt med egne hænder at træne 30 patienter hver dag. Derfor fastgjorde han fjedre til patienternes senge, således de under supervision kunne træne selv.

Da Joe vendte tilbage til Tyskland blev han efterspurgt af den kommende Nazi bevægelse. Den ønskede han ikke at have noget at gøre med, hvorfor han valgte at tage en båd til USA. På båden mødte han sin kommende hustru Clara, som var sygeplejerske.

Det var 1926 - Joe og Clara ankom til New York, hvor de åbnede deres studie i samme bygning som New York City Ballet. De begyndte at undervise efter Joes metode, som han på det tidspunkt kaldte "Contrology". Beliggenheden betød, at hans træningssystem blev meget populært hos dansere. De brugte det som genoptræningsmetode og supplement til dansen.

Joe designede selv sit træningsudstyr: bl.a. Reformer, Wunda Chair, Cadillac, Ladder Barrel, Spine Corrector, som alt sammen er udstyr, der produceres og bruges verden over i dag. Hans træningssystem omhandlede altså både øvelser med og uden udstyr.

Joe havde en drøm om at introducere sine visioner om "mind body fitness" til alle aspekter af livet - fra skole til voksenliv. Han var dog forud for sin tid, da det brede samfund ikke var parat til at modtage hans visioner. Han modtog ikke megen anerkendelse i den tid han levede. Takket være en lille gruppe af personer, der fulgte ham og blev lært op i hans studie i New York, blev metoden ført videre. Nogle af disse såkaldte "first generation teachers" lever og underviser trods en høj alder stadig i dag. I dag er samfundet mere end parat til denne form for bevægelse, nemlig bevægelse for krop og sind.

I 1967 brændte Joes studie ned og han døde kort tid efter - han blev 87 år. Hans kone Clara fortsatte arbejdet indtil hendes død i 1977.

Pilatesmetoden har bevist sig selv igennem tiderne som en effektiv og sikker træningsform, når det udføres og undervises korrekt. Klassisk Pilates er hård fysisk træning for hele kroppen, men træningen er for alle, da den er skånsom for led og sener. De første gange du træner Pilates, vil fokus være på mave og ryg, men hurtigt begynder du at mærke, at arme og ben også bliver trænet da Pilates er en helkropstræning.

“A man is as young as his spinal column.” By Joseph H. Pilates

Pilates træning giver øget bevægelighed, mobilitet, styrke og smidighed, og du mærker fordelene i kroppen samt mere overskud i hverdagen. Smerter i ryg, nakke, skuldre og knæ reduceres ved gentagen træning. Du opnår bedre kontrol over krop og åndedræt, hvilket bruges til at reducere stress og smerter og til at forbedre åndedrættet ved løb og anden aktivitet med høj puls.